Hundar och fästingar

Även om fästingsäsongen inte är här ännu, är det bra att ha koll på vad som kan hända om en hund får allt för många bett. Det är inte fel att satsa på ett fästinghalsband, jämför olika på husdjursrevyn. Nu är risken liten att en hund blir sjuk till följd av ett fästingbett, men om det skulle hända kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång allvarlig.

Sjukdomar som sprids av fästingar

Bland de fästingburna sjukdomarna som påträffas på hund i Sverige är borrelios, anaplasmos och TBE (Tick-Borne Encephalitis). 


Symtom på fästingburen sjukdom orsakad av anaplasma kan vara slöhet, nedsatt aptit, feber, allmän smärta, stelhet och ibland hälta som kommer och går. Hundar kan även smittas av TBE men det är mycket ovanligt. Då kan symtomen vara vinglighet, smärta från nacken och ibland nedsatt medvetandegrad, kramper, förlamning och beteendeförändring.

Vad kan du göra på egen hand?

Det man bör göra varje dag under tiden det finns fästingar ute är att gå igenom hundens päls. Det efter varje promenad eller så snart hunden varit ute. Om du hittar en som sitter fast, ta bort den så fort som möjligt. 

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att se till att hela fästingen följer med.

Det finns även medel att använda, som är en slags förebyggande behandling. Bland bra produkter finns spot-on preparat, tuggtabletter och halsband. Det är bra att välja det som passar din hund bäst.

18 Dec 2020